Familjehem för barn och unga 0 -18 år
Konsulentstödd familjehem
Våra familjehem
Vi ställer höga krav på våra familjer och deras lämplighet. Vi ställer också krav på oss själva. Vi genomför löpande kvalitetsuppföljningar via SSIL, egenkontroller samt utbildning. Våra behandlare kan även bistå med spetskompetens inom vissa områden, såsom psykisk ohälsa. t.e.x självskadebeteende och ätstörningsproblematik mm.
Våra konsulenter
Vi har även hög kompetens hos våra konsulenter, socionom, beteendevetare, socialpedagoger och alkohol och drogterapuet. Vid behov har vi även tillgång psykolog och sjuksköterska. Vi erbjuder regelbunden handledning samt utbildning till familjehemmen som ökar deras förmåga att understödja placerade individens personliga utveckling och mognad. Vi har goda möjligheter att gå in med riktade insatser så att familjen kan lägga fullt fokus på de placerade barnen
Riktade insatser
- Stöd i kontakter med psykiatrin BUP
- Stöd i kontakter med socialtjänst
- Stöd via kontaktperson till det placerade barnet
- KTB-samtal
- Terapeutiska samtal med psykolog
- Ungdoms fokuserad handledning
- Stödsamtal i beroendeproblematik
- Stödsamtal i kriminalitet problematik
- Anhörigstöd
Hur rekryterar vi familjehem?
I vårt arbete med att finna kvalificerade familjehem genomför vi en omfattande kartläggning. Vi inhämtar registerutdrag från Polisens misstanke- och belastningsregister, Socialregistret, Försäkringskassan, Kronofogden och Transportstyrelsen. Detta följs av hembesök, grund- och djupintervju, skattningar och referenstagning. Kartläggningen redovisas i ett väl bearbetat utredningsunderlag som överlämnas till socialtjänsten.
Vi erbjuder kostnadsfritt anhörigprogram för våra familjehem, de placerade och deras anhöriga. Detta ger en möjlighet för familjens medlemmar och andra anhöriga att få träffa andra i samma situation och dela erfarenheter.
För dig som är intresserad av uppdrag som familjehem
Vill du/ni arbeta hos oss som familjehem?
Vi välkomnar både ensamstående personer och par att bli familjehem.
Vår ambition är att vi ska kunna spegla de olika familjestrukturer som finns i samhället,
där familjer lever i olika sammansättningar och har varierande boendeformer.
Vad som krävs när man vill bli familjehem är att man har
- Ett tryggt hem
- Positivt nätverk
- Välmående
- Engagemang
- Tid
- Flexibilitet
Vårt samarbete startar med att en av våra familjehemskonsulenter gör ett hembesök. Vid detta möte finns god tid för frågor och information.
Om vi därefter är överens att vi vill gå vidare tillsammans, sammanställs en så kallad familjehemsutredning utifrån flera olika intervjuer skattningar och utdrag från olika myndighetsregister. Våra konsulenter genomför dessa intervjuer med er som blivande familjehem.
Som familjehem ingår man i teamet Vibor familjehem
Vill du bli familjehem?
Vi söker ständigt efter familjer till vår verksamhet.
Känner du att din familj kan och vill bidra till att ge människor stöd och vägledning i en period i livet?